Jadłospis

null
Jadłospis 21-25.06.2021 r.
PONIEDZIAŁEK 21.06.21

Śniadanie
(dieta podstawowa):

Pieczywo mieszane (50g) z masełkiem (5g),
pasta z zielonego groszku (30g), ser żółty (30g)
Warzywa świeże sezonowe (20g)
Herbata ziołowa (150ml)
(1,2,3)
(dieta bezmleczna):
Pieczywo mieszane (50g), pasta z zielonego groszku (30g), szyneczka z indyka (30g),
Warzywa świeże sezonowe (20g)
Herbata ziołowa (150g)
(2,3)

Zupa
(dieta podstawowa):

Krem z warzyw z grzankami (250ml)
(1,4)
(dieta bezmleczna):
Krem z warzyw z grzankami (250ml)
(4)

II danie
(dieta podstawowa):

Makaron penne z sosem nepolitańskim ze swieżą bazylią (200g), surówka colesław (70g)
Kompot owocowy (150g)
(1,2,3)
(dieta bezmleczna):
Makaron penne z sosem neapolitańskim (200g),
surówka colesław (70ml)
Kompot owocowy (150g)
(2,3)

Podwieczorek
(dieta podstawowa):

Kanapeczki z pieczywa mieszanego z szyneczką wiejską (35g),
Owoc sezonowy
Herbata ziołowa (150ml)
(1,2,3)
(dieta bezmleczna):
Kanapeczki z pieczywa mieszanego z szyneczką wiejską (35g),
Owoc sezonowy
Herbata ziołowa (150ml)
(2,3)


WTOREK 22.06.21

Śniadanie
(dieta podstawowa):

Zacierki na mleku (200 ml)
Pieczywo mieszane (35g) z masełkiem (5g), szyneczka wiejska (30g),
Warzywa świeże sezonowe (20g)
Herbata z miodem i cytryną (150 ml)
(1,2,3)
(dieta bezmleczna):
Zacierki na mleku roślinnym (200 ml)
Pieczywo mieszane (35g), szyneczka wiejska (30g),
Warzywa świeże sezonowe (20g)
Herbata z miodem i cytryną 150 ml
(2,3)

Zupa
(dieta podstawowa):

Szczawiowa z młodego szczawiu z jajkiem i ziemniakami (250ml)
(1,3,4)
(dieta bezmleczna):
Szczawiowa z młodego szczawiu z jajkiem i ziemniakami (250ml)
(4)

II danie
(dieta podstawowa):

Kasza gryczana (80g),
wieprzowinka duszona w młodych warzywach (150g)
Kompot owocowy (150ml)
( )
(dieta bezmleczna):
Kasza gryczana (80g),
wieprzowinka duszona w młodych warzywach (150g)
Kompot owocowy (150ml)
( )

Podwieczorek
(dieta podstawowa):

Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką (70g)
Owoc sezonowy
Herbata owocowa (150ml)
(1,2,3)
(dieta bezmleczna):
Domowe ciasto bezmleczne (70g)
Owoc sezonowy
Herbata owocowa (150ml)
(2,3)


ŚRODA 23.06.21

Śniadanie
(dieta podstawowa):

Pieczywo mieszane (50g) z masełkiem (5g), twarożek z jogurtem naturalnym (30g), dżem niskosłodzony,
Warzywa świeże sezonowe (20g)
Herbata owocowa 150 ml
(1,2,3)
(dieta bezmleczna):
Pieczywo mieszane (50g), polędwica sopocka (35g),
Warzywa świeże sezonowe (20g)
Herbata owocowa 150 ml
(2,3)

Zupa
(dieta podstawowa):

Domowy rosół z kury zagrodowej (250 ml)
(1,2,4)
(dieta bezmleczna):
Domowy rosół z kury zagrodowej (250 ml)
(2,4)

II danie
(dieta podstawowa):

Ziemniaki (100g),
podudzia pieczone w ziołach (80g),
marchewka glazurowana (70g)
Kompot owocowy (150ml)
( )
(dieta bezmleczna):
Ziemniaki (100g),
podudzia pieczone w ziołach (80g),
marchewka glazurowana (70g)
Kompot owocowy (150ml)
( )

Podwieczorek:
(dieta podstawowa):

Kasza manna na mleku (100g),
owoc sezonowy
Herbata owocowa (150ml)
(1)
(dieta bezmleczna):
Kasza manna na mleku roślinnym (100g),
owoc sezonowy
Herbata owocowa (150ml)
( )


CZWARTEK 24.06.21

Śniadanie
(dieta podstawowa):

Kluseczki lane na mleku (200 ml)
Pieczywo mieszane (35g) z masełkiem (5g), domowy pasztet drobiowy (30g),
Warzywa świeże sezonowe (20g)
Herbata z miodem i cytryną 150 ml
(1,2,3)
(dieta bezmleczna):
Kluseczki lane na mleku roślinnym (200 ml)
Pieczywo mieszane (35g), domowy pasztet drobiowy (30g),
Warzywa świeże sezonowe (20g)
Herbata z miodem i cytryną 150 ml
(2,3)

Zupa
(dieta podstawowa):

Botwinka z ziemniakami (250ml)
(4)
(dieta bezmleczna):
Botwinka z ziemniakami (250ml)
(4)

II danie
(dieta podstawowa):

Ryż (80g), nuggetsy z kurczaka (100g), młody kalafior z bułka tartą i masełkiem (70g)
Kompot owocowy (150ml)
(1,2)
(dieta bezmleczna):
Ryż (80g), nuggetsy z kurczaka (100g), młody kalafior z bułka tartą (70g)
Kompot owocowy (150ml)
(2)

Podwieczorek
(dieta podstawowa):

Koktajl ze świeżymi truskawkami (150g), biszkopty
(1,2,3)
(dieta bezmleczna):
Koktajl ze świeżymi truskawkami (150g), biszkopty
(2,3)


PIĄTEK 25.06.21

Śniadanie
(dieta podstawowa):

Pieczywo mieszane (50g) z masełkiem (5g), domowy paprykarz (50g), ser żółty (30g)
Warzywa świeże sezonowe (20g)
Kakao (mleko, kakao naturalne, miód) (150ml)
(1,2,3)
(dieta bezmleczna):
Pieczywo mieszane (50g), domowy paprykarz (30g), szyneczka (30g)
Warzywa świeże sezonowe (20g)
Herbata owocowa
(2,3)

Zupa
(dieta podstawowa):

Ogórkowa (250ml)
(1,4)
(dieta bezmleczna):
Ogórkowa (250ml)
(4)

II danie
(dieta podstawowa):

Naleśniki z serem (180g) z polewą jogurtową, surówka z selera z rodzynkami (70g)
Kompot owocowy (150ml)
(1,2,3)
(dieta bezmleczna):
Naleśniki z jabłuszkiem prażonym z cynamonem (180g), surówka z selera z rodzynkami (70g)
Kompot owocowy (150ml)
(2,3)

Podwieczorek:
(dieta podstawowa):

Sałatka jarzynowa (100g), bułeczka wrocławska
Herbata owocowa (150ml)
(1,2,3)
(dieta bezmleczna):
Sałatka jarzynowa (100g), bułeczka wrocławska
Herbata owocowa (150ml)
(2,3)



Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe.
W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa,
która również została umieszczona w jadłospisie.
Alergeny pokarmowe:

1. Mleko oraz jego przetwory
2. Gluten
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Seler
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.