Jadłospis

null
Jadłospis 1-5.03.2021 r.
PONIEDZIAŁEK 1.03.21

Śniadanie:
Pieczywo mieszane (35g) z masełkiem (5g), twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (50g), dżem truskawkowy niskosłodzony (5g)
Kakao (mleko, kakao naturalne, miód) (150 ml)
(1,2,3)

Zupa:
Krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym (250 ml)
(2,4)

II danie:
Makaron trzykolorowy w sosie pesto z brokułami z serem żółtym (250g)
Kompot owocowy (150ml)
(1,2,3)

Podwieczorek:
Kanapki z pieczywa mieszanego z żywiecką (35g)
Marchewka do pochrupania (5g)
Herbata owocowa (150g)
(1,2,3)


WTOREK 2.03.21

Śniadanie:
Zupa mleczna (200 ml)
Pieczywo mieszane (35g) z masełkiem (5g), szyneczka wiejska (30g)
Warzywo sezonowe (5g)
Herbata ziołowa 150 ml
(1,2,3,5)

Zupa:
Pomidorowa z ryżem (250ml)
(1,4)

II danie:
Ziemniaczki (100g), kotlet pożarski (80g), surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami (70g)
Kompot owocowy 150 ml
(1,2)

Podwieczorek:
Domowe ciasto czekoladowe (mąka żytnia, naturalne kakao, miód) (70g)
Herbata ziołowa (150ml)
(1,2,3)


ŚRODA 3.03.21

Śniadanie:
Pieczywo mieszane (35g) z masełkiem (5g), parówki z szynki (30g), ser żółty (30g)
Warzywo sezonowe (5g)
Kakao (mleko, kakao naturalne, miód) (150 ml)
(1,2,3)

Zupa:
Koperkowa z ziemniakami 250 ml
(2,4)

II danie:
Ryż (100g) kurczak w sosie słodko – kwaśnym z ananasem (150g)
Kompot owocowy (150ml)
(1,2)

Podwieczorek:
Twarożek waniliowy z owocami (100g), bułeczka wrocławska (10g)
Herbata żurawinowa (150ml)
(1,2,3)


CZWARTEK 4.03.21

Śniadanie:
Zupa mleczna (200 ml)
Pieczywo mieszane (35g) z masełkiem (5g), domowy pasztet drobiowy (30g)
Warzywo sezonowe (5g)
Herbata z cytryną i miodem (150 ml)
(1,2,3)

Zupa:
Ogórkowa z ziemniakami (250ml)
(1,4)

II danie:
Kasza pęczak (80g), pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym (80g), surówka colesław z sosem jogurtowym (70g)
Kompot owocowy (150ml)
(1,2)

Podwieczorek:
Gofry z cukrem pudrem
Herbata z cytryną i miodem (150ml)
(1,2,3)


PIĄTEK 5.03.21

Śniadanie:
Pieczywo mieszane (35g) z masełkiem (5g), jajecznica na parze ze szczypiorkiem (30g), ser żółty (20g)
Kakao (mleko, kakao naturalne, miód) (150 ml)
(1,2,3)

Zupa:
Szczawiowa z ziemniakami (250 ml)
(1,2,3,4)

II danie:
Kluseczki leniwe (150g) z polewą jogurtową (30g), surówka z marchwi (70g)
Kompot owocowy (150ml)
(1,2,3,5)

Podwieczorek:
Kanapki z pieczywa mieszanego z serem żółtym (35g),
Owoc sezonowy
Herbata owocowa (150ml)
(1,2,3)



Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe.
W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa,
która również została umieszczona w jadłospisie.
Alergeny pokarmowe:

1. Mleko oraz jego przetwory
2. Gluten
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Seler
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.