Jadłospis

null
Jadłospis 29.06-3.07.2020 r.
PONIEDZIAŁEK 6.07.20
Śniadanie:
Pieczywo mieszane (50g) z masełkiem (5g), wędlina drobiowa (30g), pasta warzywna (30g)
Warzywa: pomidor (5g)
Kakao (mleko, kakao naturalne, miód) 150 ml
(1,2,3)
Zupa: Koperkowa z ziemniakami (250 ml)
(4)
II danie:
Kasza perłowa (80g), strogonow z indyka z warzywami (130g) (2)
Kompot owocowy (150g)
(2)
Podwieczorek:
Domowy budyń waniliowy (150 ml), owoc sezonowy
(1,2,3)


WTOREK 7.07.20
Śniadanie:
Kluseczki lane na mleku 200ml
Pieczywo mieszane (35g) z masełkiem (5g),), szyneczka wiejska (50g)
Warzywa: papryka (5 g)
Herbata z miodem i cytryną 150 ml
(1,2,3)
Zupa: Ryżanka (250ml)
(4)
II danie:
Ziemniaczki (100g), nuggetsy z kurczaka (80g), surówka z marchwi (70g)
Kompot owocowy 150 ml
(1,2,3)
Podwieczorek:
Twarożek z truskawkami (100g), Bułeczka wrocławska (20g)
Herbata owocowa (150ml)
(1,2,3)


ŚRODA 8.07.20
Śniadanie:
Pieczywo mieszane (35g) z masełkiem (5g), jajko na twardo ze szczypiorkiem (30g), polędwica sopocka (20g)
Warzywa: ogórek świeży (5g)
Kakao (mleko, kakao naturalne, miód) (150ml)
(1,2,3)
Zupa:
Kalafiorowa z ziemniakami (250 ml)
(1,4)
II danie:
Domowe pierożki z mięsem z indyka (180g), mizeria (70g)
Kompot owocowy (150ml)
(1,2,3)
Podwieczorek:
Domowe ciasto czekoladowe (mąka żytnia, naturalne kakao, miód) (70g)
owoc sezonowy
Herbata owocowa (150ml)
(1,2,3)


CZWARTEK 9.07.20
Śniadanie:
Zacierka na mleku 200ml,
Pieczywo mieszane (35g) z masełkiem (5g), szyneczka wiejska (30g)
Warzywa: rzodkiewki (5g)
Herbata ziołowa (150ml)
(1,2,3)
Zupa:
Pomidorowa z ryżem (250ml)
(2,3,4)
II danie:
Ziemniaki (100g), kotlecik pożarski (80g), kapusta gotowana z koperkiem (70g)
Kompot owocowy (150ml)
(1,2,3)
Podwieczorek:
Chałka z masełkiem (65g), dżem niskosłodzony (7g),
Owoc sezonowy
Herbatka ziołowa (150ml)
(1,2,3)


PIĄTEK 10.07.20
Śniadanie:
Pieczywo mieszane (50g) z masełkiem (5g), ser żółty (30g), pasta z tuńczyka z jajkiem ((30g) Warzywa: pomidor (5g)
Kakao (mleko, kakao naturalne, miód) (150ml)
(1,2,3,5)
Zupa:
Ziemniaczana (250ml)
(1,4)
II danie:
Makaron świderki z serem białym (180g) i polewą z truskawek (30g),
Kompot owocowy (150ml)
(1,2,3)
Podwieczorek:
Kanapeczki z pieczywa mieszanego z szyneczką wiejską (70g), ogórek zielony do pochrupania (20g)
Herbata owocowa (150ml)
(1,2,3)



Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe.
W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa,
która również została umieszczona w jadłospisie.
Alergeny pokarmowe:
1. Mleko oraz jego przetwory
2. Gluten
3. Jajka i produkty pochodne
4. Seler
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.