Jadłospis

null
Jadłospis 28.09-2.10.2020 r.
PONIEDZIAŁEK 28.09.20
Śniadanie:
Pieczywo mieszane (50g) z masełkiem (5g), wędlina drobiowa (30g), twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (50g)
Warzywa: papryka (20g)
Kakao (mleko, kakao naturalne) (150 ml)
(1,2,3)
Zupa: Kalafiorowa z ziemniakami (250ml)
(1,4)
II danie:
Ryż paraboliczny (100g) potrawka z kurczaka w sosie śmietanowo – szpinakowym (80g), surówka z marchwi (70g)
Kompot owocowy (150 ml)
(1,2,3)
Podwieczorek:
Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką (70g)
Owoc sezonowy
Herbata owocowa (150ml)
(1,2,3)


WTOREK 29.09.20
Śniadanie:
Owsianka z płatków naturalnych na mleku z rodzynkami (150ml)
Pieczywo mieszane (35g) z masełkiem (5g), wędlina drobiowa (30g)
Mix świeżych warzyw
Herbata owocowa (150 ml)
(1,2,3)
Zupa: Ogórkowa z ziemniakami (250ml)
(1,4)
II danie:
Pierożki z mięsem z indyka (180g), mizeria (70g)
Kompot owocowy (150 ml)
(1,2,3)
Podwieczorek:
Sałatka owocowa (100g), krążki ryżowe (5g)
Herbata owocowa (150ml)
( )


ŚRODA 30.09.20
Śniadanie:
Pieczywo mieszane (50g) z masełkiem (5g), domowy pasztet drobiowy (30g), pasta z cieciorki, pomidorem i bazylią (30g)
Warzywa: ogórek kiszony (5g)
Herbata rumiankowa (150 ml)
(1,2,3)
Zupa: Barszcz ukraiński ziemniakami (250ml)
(1,4)
II danie:
Ziemniaki (100g), Pierś z kurczaka w sezamie (80g), surówka colesław (70g)
Kompot owocowy (150 ml)
(1,2,3)
Podwieczorek:
Domowy budyń czekoladowy (150ml)
Owoc sezonowy
Herbata rumiankowa
(1,2,3)


CZWARTEK 1.10.20
Śniadanie:
Domowe kluseczki lane na mleku (250ml)
Pieczywo mieszane (35g) z masełkiem (5g),
Polędwica sopocka (35g)
Mix świeżych warzyw (5g)
Herbata owocowa z cytryną i miodem
(1,2,3)
Zupa: Jarzynowa z ziemniakami (250ml)
(2,4)
II danie:
Kasza pęczak (120g), Pulpeciki domowe w sosie koperkowym (90g)
Marchewka z groszkiem na ciepło (70g)
Kompot owocowy
(1,2,3)
Podwieczorek:
Domowe ciasto marchewkowe (70g)
Owoc sezonowy
Herbatka owocowa z cytryną i miodem
(1,2,3)


PIĄTEK 2.10.20
Śniadanie:
Pieczywo mieszane (35g) z masełkiem (5g), pasta z jajkiem i szczypiorkiem, ser żółty (35g)
Mix świeżych warzyw (5g)
Kakao (mleko, naturalne kakao, miód)
(1,2,3)
Zupa: Ryżanka z warzywami (250ml)
(2,4)
II danie:
Makaron świderki z serem białym (180g) z polewą truskawkową (10g),
Kompot owocowy
(1,2,3,5)
Podwieczorek:
Pieczywo mieszane (45g), ser żółty (35g)
Owoc sezonowy
Herbata malinowa z imbirem
(1,2,3)



Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe.
W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa,
która również została umieszczona w jadłospisie.
Alergeny pokarmowe:
1. Mleko oraz jego przetwory
2. Gluten
3. Jajka i produkty pochodne
4. Seler
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.